Zpět na úvod

Stalo se v roce 2002

V srpnu postihla Čechy velká povodeň. Po vytrvalých deštích od 5. srpna postupovala povodňová vlna z jižních Čech na sever. Voda (označená za pětisetletou) zaplavila velkou část Čech v povodí Vltavy a dolního toku Labe a na Ohři. Povodní byla postižena i Praha (zaplaveno metro, ZOO, čtvrti podél Vltavy) a poškozeno bylo mnoho obcí např. Zálezlice. Škody se odhadovaly na 73 miliardy Kč, zahynulo 17 lidí. Na pomoc postiženým byly i v Jimramově obcí a církvemi organizovány sbírky. Byly odeslány do obcí na Třeboňsku.

13. srpna byla vyhlášena povodňová pohotovost i v Jimramově. Voda pronikla za hráz a hasiči ji odčerpávali. Naštěstí deště zmírnily a nebezpečí pominulo.

Občané Jimramova pomáhali sbírkou i občanům Crhova u Olešnice, kde škodila povodeň po bouřce 15. července. Při této povodni se utopily dvě ženy. 

Ve volbách do Parlamentu ČR v červnu vyhrála Česká strana sociálně demokratická. Utvořila koalici s KDU-ČSL a Unií Svobody a předsedou vlády se stal Vladimír Špidla.

Při volbách do Senátu v listopadu byl zvolen za náš okres Josef Novotný z Bystřice n. P.     

Do jimramovského vodovodu bylo instalováno zařízení na odradování pitné vody. Byla upravena kanalizace v Mostní ulici tak, aby mohla být napojena na nově přečerpávací jímku za DPS. Byly zvýšeny poplatky: 19 Kč/m3 vodné, 13 Kč/m3 stočné a 300 Kč za osobu/rok za úklid dom. odpadu.

Nový povrch z asfaltové drti dostala vozovka ulice na Padělku pod hrobkou a ulice pod Kaplí, povrch vozovky za kostely k zámku byla opravena zalitím asfaltem. Dláždění chodníku kostkami po levé straně náměstí bylo dokončeno od pečovatelského domu po Panský dům. V Sedlištích byla dlážděním upravena plocha před kapličkou a hasičskou zbrojnicí.

V polovině srpna začaly práce na stavbě nové tělocvičny základní školy. Přes řadu přípravných prací (odhrnování ornice, zemní práce, přeložka elektřiny, opravy stávající kanalizace)  firma PKS – INPOS Žďár nad Sázavou prováděla práce rychle. 20. září byla hotová hrubá stavba šaten a spojovací chodby, 25. října stála kovová konstrukce tělocvičny se střechou a 15. listopadu byly vyzděné obvodové zdi. Koncem listopadu byla už připravena přípojka plynu a topení a bylo možné zahájit vnitřní omítky. Materiál se na stavbu dopravoval od zámku přes Padělek a protože byl podzim mokrý se spoustou bláta, bylo dobře, že byla odložena oprava vozovky podél řadovek.

Obec koupila od Agromeranu halu na Benátkách (Balda). Bezplatně získala obec budovu sokolovny a pozemků kolem ní.

Koncem roku začal provoz nové lékárny Mgr. S. Kaláškové v přestavěné části nákupního střediska Jednoty.

Majitelé zámku nechali opravit krovy a nově pokrýt jihovýchodní křídlo zámku (státní dotace) a provést stavební úpravy včetně plynového topení v č.p. 29 – klášter. Budovu si pronajalo občanské sdružení Christianeum – Vojta pro Fyzioterapeutické  a školící centrum Posturální terapie a Vojtovy metody.

 Od července jsme začali používat nové označení ulic. Postupně byly na okrajích nainstalovány tabulky s jejich názvy.  

Začátkem května uspořádal městys  zájezd do Řecka. Jimramovské pozvali na návštěvu účastníci setkání Evropských zemí v Bystrém 2001 z ostrova Paxos.  Hostitelé připravili pro naše občany bohatý program takže se všem  v Řecku líbilo.

 Další mezinárodní akce se zúčastnil pan Josef Dobiáš spolu s paní T. Uherkovou z Bystrého – sympozia výtvarníků evropských obcí v Holandsku.

Skupina žáků a občanů z Jimramova navštívila francouzské městečko Meyrargues a okolí. S nimi jeli i hudebníci cimbálové kapely „Kalíšek“, tanečníci folklorní skupina Lučina z Brna a výtvarníci Rudolf Němec a Věra Grossová, aby přispěli do programu Dnů Evropy v Arles.

Stavba tělocvičny  

Ve volbách do zastupitelstva získala nejvíce hlasů strana KDU – ČSL. Získali 8 mandátů, ČSSD získala 4 mandáty a 3 mandáty nezávislí za místní části. Starostou byl opět zvolen Pavel Kalášek (KDU), místostarostou Josef Mašík. ODS již kandidátku nesestavila.

Okrskovou soutěž v požárním útoku v Borovnici vyhráli hasiči ze Sedlišť.

V noci na 2. června se někdo vloupal do dílny a kanceláře společnosti Sprint v Panské ulici. Pachatelé ukradli elektrické přístroje, počítač a služební vozidlo, které stálo před provozovnou. Zároveň se násilně dostali do  moštárny místních zahrádkářů, kde do popelnice uložili poplašné zařízení Sprintu. V březnu dva zlodějíčkové loupili v domě p. Vraspírové u Sola.

              S posledním dnem roku 2002 se rušily Okresní úřady. Jejich pravomoci přešly na pověřené obce (malookresy)  a obecní úřady. Jimramov spadá pod Městský úřad Nové Město na Moravě.

DOKUMENTY 2002

ZPĚT NA VÝBĚR ROKU