hlava1.jpg

Stalo se v roce 2000

DK30b.jpg12. listopadu se konaly první volby do krajských zastupitelstev. Předtím byly ustanoveny území nových celků. Původně se počítalo, že Jimramov bude zařazen do kraje jihomoravského, ale po rozhodnutí vytvořit kraj Vysočina se sídlem úřadu v Jihlavě připadl Jimramov do tohoto kraje. Volby vyhrála čtyřkoalice (KDU-ČSL, ODA, ODS, US a DU). Prvním krajským hejtmanem se stal lidovecký zástupce Ing. František Dohnal.           

Do dnešní podoby byl upraven parčík mezi Horní školou a radnicí. Zastávky   autobusů, které do té doby byly po obou stranách vozovky na náměstí, byly soustředěny   k parčíku.

 Část chodníku od Panského domu nahoru včetně parkovací plochy a pěší zóny   před č.p. 18 byla vydlážděna žulovou dlažbou.           

 V Ubušíně se připravovalo hřiště pod výletištěm.        

Korouhvička se znakem Jimramova na radniční věži byla nahrazena novou   smaltovanou. Dokumenty uložené do vrcholové báně věžičky při opravě v roce 1956  byly   doplněny o další aktuální dokumenty.           

V části od kat. kostela na Padělek, na Borovnické a na Žabárně stavební firma   najatá Telecomem pokládala do země nové rozvody telefonu.           

 Jimramov se stal členem nově vzniklého sdružení obcí Svratecko-křetínský   trojúhelník.            

V nakladatelství SURSUM Tišnov vyšla publikace Josefa Dobiáše „Jimramov -   turistické vycházky do okolí“.      

20. ledna převzal v Praze starosta Pavel Kalášek od předsedy Poslanecké    sněmovny Parlamentu Václava Klause rozhodnutí o udělení    praporu. Poprvé byl  prapor  Jimramova vyvěšen v březnu při slavnosti odhalení pamětní  desky  M. J. Sychry.

Základní škola oslavovala 90. výročí otevření Měšťanské školy.         

19. března byla na budově katolické fary slavnostně odhalena pamětní deska M. J.    Sychrovi,  katolickému faráři, spisovateli a národnímu buditeli, který v Jimramově působil   a tvořil 16 let (1808 - 1824).       

Delegace obce vedená starostou Pavlem Kaláškem se na pozvání družebního  městečka Meyrarques v květnu zúčastnila Dne Evropy v městečku Puy Ste Réparade  v Provensálsku.           

K 1. 2. uzavřela Jednota prodejnu potravin v NS. Později si podstatnou část  přízemí NS pronajala u Jednoty Svatava Svobodová a  23. října sem přemístila   svou  prodejnu potravin a smíšeného zboží z čp. 182.         

28. června 2000 po poledni vypukl velký požár domku p. Rudolfa Chrištofa  Jimramov  čp.  16 a 199 na náměstí. Shořela celá střecha a obytné prostory byly hodně  poškozeny. Do konce roku se majiteli podařilo podstatnou část zastřešit. Při požáru byla   poškozena i střecha sousedního domu č.p. 200.        

     

Historického úspěchu dosáhlo fotbalové družstvo mužů. Obsadilo 3. místo okresního přeboru 1999/2000. Odbíjenkářské družstvo hrálo oblastní přebor 1. třídy.       

 125. výročí založení oslavoval Sbor dobrovolných hasičů Jimramov. Za úspěšnou dlouhodobou práci dostal sbor na sjezdu Sdružení hasičů Čestný prapor.          

 Rok 2000 patřil průměrnou teplotou roku k nejteplejším rokům. V podzimních měsících došlo i k extrémům: Na šípkových keřích bylo možné vedle červených šípků vidět nově rozkvetlé růžičky, prý rozkvetly i některé větvičky jabloní.

DOKUMENTY 2000

                                                                            ZPĚT NA VÝBĚR ROKU