Zpět na úvod

        Stalo se v roce 1997 

 

Jimramov měl 31. 12.  1997 1271 obyvatel, z toho 924 samotný Jimramov, 112 Trhonice, 96 Ubušín, 139 Sedliště. (K 31. prosinci 2006 měly všechny obce spravované obecním úřadem Jimramov celkem 1165 obyvatel, samotný Jimramov 868 obyvatel, Sedliště 121, Trhonice 83 a Ubušín 93 obyvatel.

Povodeň 1997Starostou obce byl p. Jan Keller, místostarostou p. František Dobiáš

Obec hospodařila s rozpočtem téměř 8,5 mil. Kč

Připravovala se výstavba rozvodů zemního plynu. Po výběrovém řízení byla výstavba středotlaku zadána firmě Mertastav Tišnov - Předklášteří. Od listopadu se prováděly výkopy na Benátkách a pokládalo se plynové potrubí.

Za úklid pevných domovních odpadů se platil poplatek 120 Kč za osobu a rok, za vodu - 12 Kč/m3 vodné a 6 Kč/m3 stočné. Bylo zavedeno označování popelnic známkou TS.

V červenci došlo k velkým katastrofálním záplavám, které zasáhly velkou část Moravy, Slezska a východních Čech. Voda zaplavila široké okolí řek Odry, Opavy, Ostravice, Moravy, Bečvy atd. Zahynulo asi 50 lidí. Velká povodeň byla v té době i v Jimramově. 7. – 9. července voda zaplavila ulici Mostní, Dolní, Říční a Strachujovskou – asi 45 domů, na Benátkách garáže a 12 domků. 

Telecom pokračoval v modernizaci tel. sítě. Do výkopů se pokládaly další kabely (dolní část náměstí, Kostelní ulička, pod školou), byla zmodernizována ústředna. V celé republice došlo k přečíslování telefonních účastníků (na devítimístná čísla). Telekomunikační kabely byly položeny i v Ubušíně a loni v Trhonicích, kde potom byly telefony   bez problému připojeny všem zájemcům.

Jimramov se zúčastnil celostátního kola soutěže městských památkových zón  "O nejlepší přípravu a realizaci programu regenerace památkových zón". Byl vybrán mezi 4 nejlepší v republice. Soutěž byla vyhodnocena 18. dubna 1997 na Pražském hradě a za Jimramov se této slavnosti zúčastnil starosta P. Keller a člen rady ing. Hudec. První místo bylo nakonec uděleno městu Třeboň a to také získalo finanční odměnu.

Povodeň 1997

Označení památkové zónyV červenci vysílala rozhlasová stanice Vltava v pořadu Letní mozaika seriál krátkých příspěvků o městech - účastnících soutěže Městských památkových zón. V týdnu od 14. do 18. července se svými přípěvky o Jimramově připojili i starosta J. Keller a člen zastupitelstva J. Dobiáš. Hovořili o historii, architektuře, rodácích, kultuře a o krajině a obyvatelích Jimramova a Jimramovska.

Koncem srpna byly označeny tabulemi hranice památkové zóny, na vybraných domech se objevily tabulky "Kulturní památka".

Na budově  katolické fary se dávala nová krytina střechy. Nový nátěr dostala fasáda fary.

V květnu proběhla Jimramovem štafeta celosvětové akce na propagaci míru na celém světě – Peace Run 1997.

Zemědělské družstvo zrušilo dřevodílnu na zámku. Pronajal si ji p. Milan Švarc.

Ředitelka ZŠ Mgr. B. Brychtová požádala o uvolnění z funkce a novou ředitelkou se po výběrovém řízení stala Mgr. A. Málková.

Mateřská škola byla ve školním roce 1996/97 první rok v budově ZŠ.

Festival Otevřeno Jimramov měl svůj osmý ročník.

V srpnu se uskutečnil kurz francouzštiny, který vedla paní Věra Fichant z francouzského městečka Meyrargues. V říjnu Jimramov navštívili další hosté z Meyrargues společně se starostou městečka. Hosté z Francie přijeli do Jimramova v pátek večer a strávili zde následující tři dny. Kulturní komise pro ně připravila bohatý program. Navštívili keramickou dílnu v Kunštátě, dílnu na výrobu modrotisků v Olešnici, hrad Pernštejn, Vírskou přehradu. Podívali se také do Poličky, města Bohuslava Martinů, a projeli blízké okolí Jimramova. Seznámili se místními památkami a zajímavostmi, se závodem Gama. Každý večer se konalo neformální setkání - s kulturní komisí, se zástupci obce, se zástupci společenských organizacív obci.

Označení památkové zóny

Důchodci na svém zájezdu navštívili Brezovou pod Bradlom a další místa na Slovensku.

Jednalo se o budoucnosti Integrované střední školy na zámku. Koncem roku již bylo jasné, že školní rok 1997/98 je pro tuto školu v Jimramově posledním.

Letos ukončilo provoz zahradnictví při silnici ke Strachujovu. Bývalí majitelé - rodina Jiříčků - již dříve prodala pozemek i zařízení podnikateli p. Z. Adamovi (Sedliště). V loňském roce ještě provoz vedl bývalý majitel p. Jarmil Jiříček.

V srpnu ukončila prodej ve své prodejně galanterie v č.p. 20 p. Juránková. V září si prodejnu pronajal p. Andrlík z Poličky a zřídil zde železářství

Autobusovou linku Jimramov – Polička začala provozovat firma Zlatovánek.

Fotbalisté obsadili 5. místo v okresní soutěži skupiny B.  Domácí utkání už hráli na nově zatravněném hřišti.

Oficiálně byl založen Tarokový klub. Turnaj tarokové hry v Novém Městě vyhrál Jaromír Jukl a další jimramovský hráč František Vetešník obsadil 2. místo. 

Na besedu s občany přijeli do Jimramova dva politici – v říjnu Tomáš Sokol (později krátce ministr školství a kandidát na prezidenta) a v listopadu Vladimír Mlynář (tehdy ještě novinář).

 DOKUMENTY 1997

ZPĚT NA VÝBĚR ROKU