hlava1.jpg

Stalo se v roce 1962

Velkou část zápisu v tomto roce věnoval kronikář světovým událostem: napětí kolem blokády Kuby, osvobozenecké hnutí v Africe a Asii, soutěžení SSSR a USA v dobývání vesmíru, festival mládeže v Helsinkách atd. Z domácích událostí zaznamenal XII. sjezd KSČ (Antonín Novotný), spuštění ropovodu Družba a horší výsledky v zemědělství.

list 042a.jpgI o sportovních úspěších je zmínka: Na krasobruslařském mistrovství světa v Praze získali zlaté medaile sourozenci Romanovi a stříbrnou Karol Divín, motocyklisté vyhráli  Šestidenní, první úspěchy v boji se sovětskými gymnastkami slavila Věra Čáslavská a hlavně naši fotbalisté obsadili druhé místo na mistrovství světa v Chile. 

Kriticky jsou v kronice hodnoceny výsledky hospodaření jimramovského JZD. Ani členové se neměli nejlépe. Místo plánovaných 16 Kčs za pracovní jednotku obdrželi jen 14 Kčs. Protože okolní JZD měly lepší výsledky, hledala se náprava ve sloučení jimramovského s některým okolním. K dohodě nedošlo. 

Hospodářské výsledky Státního statku (pobočka ČSSS Dolní Rožínka) byly  prý dobré, ale  je kritizována špatná péče státního statku  o budovy u zámku, hlavně mlýna.  „Podle vzhledu jeho zemědělských a z části i obytných objektů by pozorovatel usoudil, že je obhospodařují naprosto nezodpovědné živly ...  Vrhá to špatné světlo na hospodářství, jež nese čestný titul  Hospodářství XII. sjezdu KSČ“,  napsal kronikář.

Hlavní, obytnou část  zámku  využívala učňovská  zednická škola.

Požárníci dokončili stavbu požární zbrojnice. Stavěli ji svépomocí od roku 1959.  Zbrojnice byla slavnostně otevřena 12. srpna.

Ilustrace L. Procházky

f1962_02.jpg                                           f1962_01.jpg

Otevření požární zbrojnice

Před časem uzavřená vápenka při silnici k Poličce byla opravována. Bohužel si po opravě  nikdo netroufl obnovit pálení známého a kvalitního trhonického  vápna.

Obyvatelé části „Domky“ si vybudovali za podpory MNV skupinový vodovod.

f1962_03.jpg

Rozpadly se dva staré domy a trosky čekaly na odstranění: č.p. 101 vedle nynějšího zdravotního střediska a č. p. 142 naproti mlýnu u Mrštíkova mostu. Rozpadalo se i č.p. 33 poblíž.

V první polovině roku  převládalo studené a deštivé počasí.

V lednu a únoru řádila chřipka. Školní děti měly prodlouženy o dva týdny pololetní prázdniny. 

Před prvním májem napadl sníh a ráno na prvního  máje byly minus 3 stupně.

 1.máj byl významným datem pro místní organizaci rybářů: zahajovali totiž rybolov na nově vybudovaném rybníku  (u Strachujova). První úlovky kaprů příznivě ovlivnily náladu šťastných lovců. Byl to důvod k veselí a oslavě. Jaký div, že nakonec místo ryb byli nuceni lovit v chladném živlu nešťastného spolurybáře, který se tam nedopatřením zkoupal. Ještě v zimě pracovali rybáři na zvýšení hráze. Po zamrzlé hladině přepravili na druhou stranu na hráz mnoho krychlových metrů zeminy. Rybáři opravovali i rybník v Ubušíně.

Po májových deštích došlo k rozvodnění vodních toků.  14. května se Svratka rozlila do louk nad Bludníkem.

Neobyčejně chladné počasí bylo v červenci, pak bylo sucho.

Nepříznivě ovlivnil situaci v zemědělství poměrně časný nástup zimy.  Od 20. října už byly ranní mrazy a 27. listopadu bylo bílo. Vánoce byly na sněhu.

V zimě na počátku roku byl na  Jimramovsku uloven divočák o váze 120 kg.

V srpnu byl hostem Jimramova Vachův sbor moravských učitelek. Členky oslavily v Jimramově 50 let své umělecké činnosti. O ubytování se postarala učňovská škola na zámku. Na rozloučenou uspořádal sbor v sokolovně koncert.

V únoru zemřel dlouholetý jimramovský lékárník PhMr. Josef Macháček. Ve věku 94 let zemřela nejstarší občanka Jimramova  paní Josefa Broklová .

ZPĚT NA VÝBĚR ROKU