hlava1.jpg

   Stalo se v roce 1934

V únoru na objednávku obce započala firma Hamann z Poličky s výkopem studny pod měšťanskou školou. Dohotovena byla v květnu. Prameny nebyly příliš vydatné,  ale přesto se studna naplnila do výše 4 ½ m a právě v tomto roce, kdy byla suchá období, se osvědčila.

V noci z 30. na 31. březen se kasaři vloupali do ohnivzdorné pokladny na lesním úřadě. S lupem asi 1000 korun beze stopy zmizeli, „ačkoliv domácí jejich počínání pozorovali“.

Kronikář dost podrobně popisuje zvraty počasí v tomto roce. Na začátku dubna mrzlo a byly sněhové vánice, v  polovině  měsíce „parna v této době nezvyklá,  neboť na slunci až 30°C a sucho se začalo značně projevovat“. Vedra vyvrcholila bouřemi Tab 81a.jpgs velkými lijáky a krupobitím, „které naráz dalo přírodě zimní ráz“. 16. května zase „byl takový mráz, že všecka zelenina byla spálená i květy na stromech, rovněž ranější brambory byly spáleny na tabák, zejména listy na jasanech, na něž byl žalostný pohled“. Mrazy pak přišly ještě 29. – 30. května a 16. června. Tyto výkyvy počasí (a častá období sucha) ovlivnily sklizeň v západních Čechách a v Polabí. Protože se  očekávala  neúroda,  byl v republice zaveden obilní monopol (pevné ceny obilí). 

V neděli dne 6. května večer po 8. hodině shořel stoh slámy, patřící Josefu Bukáčkovi, umístěný na poli u strachujovského mostu. V podezření ze zapálení byl jistý občan z Unčína. Byl odveden do vězení, ale pro nedostatek důkazů byl propuštěn.

25. srpna „vypukl o 6 ½. hodině ranní požár na Benátkách u Kalinů, který celý domek strávil a byl jimramovskými hasiči lokalizován“. 

Firma Kunc a spol. z Hranic, vybraná ze šesti zájemců,  stavěla kanalizaci od č.p. 189 v Panské ulici, Kostelní uličkou a pak po pravé straně náměstí k č.p 82, kde byla napojena na již postavenou kanalizaci. Cena  stavby byla vypočtena na 29 tisíc Kč. Koncem října bylo započato s výrobou betonových rour, 6. listopadu začaly výkopové práce a do výkopů byly kladeny roury o světlosti 20, 30 a 50 cm. Firma zaměstnávala 35 místních dělníků. Stavbě přálo počasí a byla zakončena zasypáním už 7. prosince. 

                                                           ZPĚT NA VÝBĚR ROKU