hlava1.jpg

Stalo se v roce 1933

V zimě bylo dost sněhu a řeku spoutaly silné ledy. Po oblevě a deštích na začátku února  začala voda stoupat, lámala ledy a v řečišti kry vytvářely vysoké hradby, zvláště u vtoku Fryšávky do „Švarcavy“ a také u Kotkovice. Největší hráz však byla v ohbí regulované řeky proti č. 99 na jižním konci Jimramova. Zde se voda vzedmula, couvala zpět a vnikala do domků postavených poblíž regulace (Říční ulice). Nebezpečí v této části se ještě zvětšilo po uvolnění ker u Kotkovice. Naštěstí se masa ker posunula níž po toku, ale nebezpečí stále trvalo.  Po marných pokusech dobrovolníků kry uvolnit  (byly silné až 70 cm) se obecní rada rozhodla požádat o pomoc vojenské muniční velitelství v Poličce. Za pomoci hasičského sboru kapitán a rotmistr z Poličky rozbili 9 náložemi výbušnin hradby a řeku uvolnili.

Celé jaro bylo suché a po vypalování trávy vznikly požáry u Prosičky a na Javorské „u obrázku“. Jen  díky tomu, že se seběhlo dost lidí k hašení se oheň nerozšířil na vzrostlý les. 

4. srpna 1933 o 10. hodině večerní „vypukl požár, který ztrávil zadky domů č.p 13 Jana Dufka, č.p. 12 Františka Bašty, č.p. 11- lékárny Mgr. Macháčka Fr.. Hašení zúčastnily se sbory hasičské mimo domácí, Sedliště, Trhonice, Pavlovice, Ubušín, Strachujov, Míchov, na požádání hasičský sbor z muniční továrny z Poličky, ba i sbor hasičský z Poličky. Oheň byl lokalizován v 1 hodinu s půlnoci“.

27. srpna byl slavnostně otevřen katolický dům, který na místě dřívější pivnice a palírny postavily sdružené katolické spolky (později Lidový dům, orlovna, kino).

V září bylo postaveno lešení na opravu věže katolického kostela. Byla rozebrána stará vazba (měla tvar stejný jako má dnes na věž kostela evangelického). Nový krov byl vybudován v říjnu ve tvaru, jaký je dnes.

Věž kostela před rokem 1933  f1933a.jpg                        f1933b.jpg        Lešení 1933

 

Kronikář zaznamenal v tomto roce úmrtí několika významných občanů: Josef Čermák, hostinský, dlouholetý člen obecního zastupitelstva, Josef Koza, dlouholetý velitel hasičského sboru, předseda výboru Sousedských lesů a  radní, Josef Jílek, řídící učitel, který dlouhá léta působil v Ubušíně. 1. října byl pohřben za obrovské účasti obyvatelstva, oddílu vojska z muniční továrny v Poličce, vojenské hudby ruský legionář František Beneš.

Jako zvláštnost zaznamenal kronikář mráz 30. a 31. srpna.

Podzim byl suchý a ve studnách bylo ještě méně vody než v roce 1932.

V květnu bylo u Žabárny na obecní louce zřízeno koupaliště – postaveny  kabiny, veranda, houpačky a vše ohraničeno plotem.

Jednalo se o zřízení silnice Jimramov – Sedliště – Borovnice. Nebylo docíleno shody, protože Borovnice nemohla pro zadluženost po elektrifikaci složit potřebné finance.

V dubnu byl ve Smrčinách nalezen oběšený. Byl to slabomyslný  mladík ze Sulkovce

DALŠÍ FOTO              ZPĚT NA VÝBĚR ROKU