hlava1

Stalo se v roce 2009

V březnu parlament vyjádřil nedůvěru vládě ODS a koalice premiéra Topolánka a ta musela odstoupit. Vládla pak až do konce července 2010 úřednická vláda nestraníků s premiérem Fišerem.

Prezident Klaus podepsal ratifikaci Lisabonské smlouvy, a tím uzavřel ratifikační proces v celé EU.

Hospodářská krize se dostavila i do Česka. Znamenala velký pokles výroby a nákladní dopravy. Zvýšila se nezaměstnanost.

V Praze se konal v Kongresovém paláci summit EU-USA. Zúčastnil se jej i americký prezident Barack Obama. 4. dubna se setkal s veřejností na Hradčanském náměstí, kde měl projev o světu bez jaderných zbraní.

V září byl v Česku papež Benedikt XVI. Navštívil Prahu, Brno a Starou Boleslav. Setkání v Brně 27. září se zúčastnili spolu se sto dvaceti tisíci poutníků i poutníci z Jimramova.

5. a 6. června se konaly volby do Evropského parlamentu. Volební účast byla malá – 29,4% v obou okrscích, celostátně 28,22%. Nejvíce hlasů získala v našich okrscích Česká strana sociálně demokratická 26,57%. Poslanecká křesla získalo 9 poslanců ODS, 7 poslanců ČSSD, 4 poslanci KSČM a 2 poslanci KDU-ČSL. Z kraje Vysočina je poslancem Evropského parlamentu jen PaedDr. Strejček Ivo ze Žďáru nad Sázavou.

 

P7040015Na radnici se přestavovalo. Byla zrušena hospoda v přízemí a uvolněné místnosti byly zabrány úřadem městyse. 23. března byly zahájeny úpravy a koncem června byly nově upravené místnosti připraveny k užívání. Do přízemí byly přemístěny služby úřadu, které občané často používají – matrika, sociální odbor atd. Je zde také pracoviště CZECH – POINT, které bylo modernizováno a rozšířeno o další služby. V poschodí zůstalo jen oddělení ekonomické a kancelář starosty.

V Sedlištích se upravovala náves. Byla opravena kaplička – okna, krytina, okapy, fasáda, byla dokončena dlažba před kapličkou a zastávkou autobusů.

Po loňské výstavbě kanalizační přípojky za zámkem byla koncem dubna provedena konečná úprava povrchu vozovky asfaltováním. Rovněž byla vyasfaltována cesta k provozovně KOOP.

Na Benátkách byla dokončena stavba dalších 8 nájemních mezonetových bytů 2 + 1 o ploše 60 m2, takových, jaké  byly postaveny u sokolovny.  

Městys prodal současným nájemníkům šestibytovku  na Benátkách, Pod Horou  č.p. 51.  Dům byl postaven v roce 1974 jako bytovka pro státní zaměstnance.

Před nákupním střediskem byly provedeny další úpravy. Vyvýšené místo před vchodem, určené k odpočinku, dostalo nové kovové zábradlí a byly zde zasazeny pevné lavičky a stolek. Bylo dokončeno osazení zeleně.

 

 

 

P7230010Opravovala se silnice 360 do Nového Města na Moravě. V úseku Horka v Jimramově  firma Skanska vybudovala novou konstrukci vozovky v délce 85 m od křižovatky nahoru. Byla postavena opěrná železobetonová zeď na levé straně, na pravé straně žlaby  a  2 vpusti s šachtou pro odvod dešťové vody do kanalizace. Zeď byla ukotvena na mikropiloty. Na horní straně od silnice byl upraven svah.  Pro získání prostoru ke stavbě a také na žádost občanů bydlících poblíž byly skáceny staré stromy při okraji vozovky. Pro obec kácení prováděla firma Pavla Borovského. Ve zbytku silnice 360 až do Nového Města se prováděla generální oprava – opravy příkopů a propustí, frézování starého asfaltového povrchu a pokrytí novým asfaltem. Prováděla firma GOLAS. Obě stavby byly budovány za finanční pomoci z příspěvku Evropské unie.

Po dobu staveb od května do října byla pro automobilový provoz určena objížďka po místních komunikacích pod kaplí a k Hliníku. Průjezd kamionů byl zakázán. Přesto několik těžkých aut zákaz nerespektovalo a poškodilo okapy domů podél objížďky.

Novostavbu rodinného domku na Benátkách dokončili a začali obývat manželé Miloš a Romana Bukáčkovi (Zahradní 68).

Společnost s ručením omezeným Bera dokončila úpravy domu č.p. 22 a otevřela zde penzion a restauraci Jimram. K ubytování slouží osm apartmánů pro 3 až 6 osob se samostatným sociálním zařízením – plná kapacita 33 osob.

Festival Otevřeno byl letos už dvacátý,  a proto se pořadatelé snažili program připravit retrospektivně. V programu vystupovaly  skupiny, jejichž členové se představili na těch nejstarších ročnících nebo účinkovali na festivalu nejčastěji. V době festivalu byla ve výstavní síni U Jana výstava Toleranční modlitebny v kraji Vysočina.

17. února vysílala Česká televize v rámci cyklu Svědci a světci dokumentární film o Karlu Slavíčkovi.

Družstvo mužů SDH Ubušín po vítězství v okrskové soutěži obsadilo  velmi pěkné 4. místo v okresní soutěži. Zúčastnili se také Memoriálu Jana Dřínka v požárním útoku podle pravidel požárního sportu a obsadili 2. místo. 

SDH Trhonice slavil letos 130. výročí založení. Po slavnostním pochodu Trhonicemi byla oslava na výletišti pod mlýnem. Pořadatelé slavnosti vydali pěknou brožuru o historii.

10. – 17. června 2009 se u příležitosti hasičské olympiády - XIV. mezinárodní hasičské soutěže CTIF Ostrava 2009 –  uskutečnila propagační jízda Sdružení hasičů ČMS z Přibyslavi do Ostravy. Historické hasičské vozidlo PRAGA  RN z roku 1934 s olympijským ohněm ve středu 10. června 2009 před 19. hodinou dorazilo na náměstí v Jimramově.  Posádku pozdravili nastoupení hasiči okrsku SDH Jimramov, starosta obce Pavel Kalášek a  řada občanů.

16. října členové SDH Jimramov a SDH Věcov položili kytice na hrob Františka Vilíma na jimramovském hřbitově. V neděli 18. října odpoledne byla ve Věcově  na škole, kde bratr Vilím působil jako řídící učitel, odhalena pamětní deska. František Vilím, který se narodil před 150 lety, byl významný hasičský funkcionář Moravské hasičské jednoty a dlouholetý starosta novoměstské župy. Konec života pobýval u své dcery, provdané Karasové, v č.p. 22 a zde také zemřel v roce 1922.

V soutěžním ročníku 2008 – 2009 se zúčastnila okresních soutěží v kopané družstva mužů, žáků a nejmladších žáků – přípravky. Nejúspěšnější bylo právě družstvo přípravky (děti od 6 do 10 let), které ve své skupině vyhrálo (vyhrálo 10 utkání ze 13). Finálová utkání o titul okresního přeborníka s vítězem skupiny B FC Velké Meziříčí přípravka hrála  s výsledky 1 : 2 a 3 : 6 a obsadila druhé místo.

 

ZPĚT NA VÝBĚR ROKU                                                                                                                    FOTOGRAFIE, DOKUMENTY