hlava1.jpg  

   Stalo se v roce 1954

Po měnové reformě v roce 1953 se strana a vláda snažily ukázat úspěchy budování. V době přípravy voleb vyhlásila 1. dubna 1954 třetí zlevnění maloobchodních cen všeho zboží a částečně i potravin.  K vyjádření díků za zlevnění odešli 5. dubna dělníci továrny Vitka v průvodu před MNV a vyslechli projev člena ONV. 

            15. května se konaly volby do MNV, ONV a KNV. Všichni navržení kandidáti Národní fronty byli zvoleni. Účast voličů byla 99,2%. Předsedou MNV byl zvolen J. Halva. Ještě jedny volby byly v listopadu – do Národního shromáždění.  Kandidátem NF za okres Polička byl tehdejší ministr dopravy Antonín Pospíšil (místopředseda Lidové strany). Volby 28. listopadu v Jimramově komplikoval výpadek elektřiny, který způsobila jinovatka na el. vedení v okolí. A tak se ve volební místnosti svítilo svíčkami.

            f1954_02.jpg                                     f1954_01.jpg

Volby 1954                                                                                                                                   1. máj 1954

 Podrobně jsou v kronice popsány oslavy 1. máje. Rozhodnutím ONV Polička  byl občany  Jimramova, Sedlišť, Trhonic, Pavlovic, Nového Jimramova a Nedvězího oslavován v Jimramově. V průvodu od závodu n. p. Vitka na Benátkách k budově MNV  pochodovaly školní děti (některé v slováckých krojích), před všemi žák osmiletky Emil Havliš v kroji na koni, pak následovala hudba z Korouhve, doplněná hudebníky z Trhonic a Jimramova. Pak dělníci z Vitky a tovární milice, členky JZD – také v krojích, zaměstnanci Státního statku, Státních lesů, členové ČSM , ještě jedna hudba a „mnoho mužů a žen“. JZD Jimramov, JZD Trhonice, trhárna Sedliště a Státní statek poslaly do průvodu alegorické vozy, mnoho dětí jelo na ozdobených kolech.  Z tribuny před radnicí přednesl projev předseda MNV a zástupce KNV Pardubice.

5. dubna byly skáceny dvě lípy před Národní školou.

24. května večer havaroval u „Sola“ autobus se zájezdem Masny Polička. Autobus jel od Sněžného a řidič za husté mlhy neodbočil vpravo na most přes Fryšávku, ale pokračoval v jízdě rovně do rozbahněné louky (silnice tehdy vedla ještě po Panské ulici).  Autobus se položil na bok a 36 účastníků zájezdu utrpělo zranění, 15 bylo ponecháno v nemocnici včetně řidiče.

S kulturou do Jimramova zajíždělo Vesnické divadlo Praha (5 představení) a Krajské oblastní divadlo Pardubice (4 představení). Před představením pardubických herců 1. července  (F. Šrámek – Léto) se přihnala nad Jimramov prudká bouře, při níž udeřil blesk do domu č. p. 74 na náměstí. Kvůli  výpadku elektřiny hráli večer herci při svíčkách. Petr Haničinec,  později známý herec, po mnoha letech v rozhlase nostalgicky vzpomínal  na nádherný a neopakovatelný večer v jimramovské sokolovně.

MNV přijal dar jimramovského rodáka, bývalého učitele z K. Varů,  F. Jindry – oslavnou píseň o Jimramově.

Červenec byl velmi deštivý. Zpozdila se senoseč a mnoho sena odnesla voda. Zvýšila se hladina Svratky a Fryšávky. Hodně se zvedl Dunaj, velké záplavy byly  v Rakousku a na Žitném ostrově na Slovensku. 

V srpnu bylo v Jimramově instalováno 12 tlampačů místního rozhlasu. V září začal rozhlas vysílat. 

Byla vydlážděna Kostelní ulička.

  ZPĚT NA VÝBĚR ROKU