hlava1.jpg

Stalo se v roce 1944

Tab 85b.jpg  V březnu byly  odvody zbytku ročníku 1924. Tři děvčata byla odvedena na práci pro Říši. 

V lednu stoupla voda v řece, protože roztál všechen sníh. Pak v únoru napadlo až půl metru sněhu a další spadl v březnu. Byla přerušena několikrát doprava na silnicích, protože místy bylo až 5 metrů sněhu. Na jeho odklízení byla vyhlášena  pracovní povinnost. Přerušena byla i železniční doprava. Autobus do Nového Města nejezdil od 16. března do 11. dubna. 

Po tání přišla 7. dubna povodeň.

V červenci nastala  velká vedra až + 46°C ???  a léto bylo velmi suché. Úrodu brambor zachránily až podzimní deště.

Autobusová doprava byla pak úplně zastavena z důvodů válečných. Jediné spojení se světem udržoval traktor Jindřicha Nedopila, obch. zeleninou, který na přívěsném voze vozil z Bystřice poštu i cestující v zimě napolo zmrzlé. Spojení s Poličkou udržováno pouze povozy, anebo příležitostně nákladními auty, která tam  vozila dříví. Pro nedostatek benzínu a nafty jezdila auta na dřevoplyn.

Po prázdninách byla zavřena měšťanská škola. Podle nařízení  německých okupantů  musela se celá budova vyklidit a připravit pro prchající německé ženy a děti. Lavice byly dány na půdu, učební pomůcky a knihy do kláštera, sokolovny a cementárny.   Škola ale zůstala prázdná. Částečné vyučování bylo organizováno v dolní škole.   V prosinci byla  znovu měšťanka uvolněna a vše se stěhovalo zpět. Vojsko zde bylo umístěno až v roce 1945.

Od září 1944 do ledna 1945 byl v Panském domě ubytován oddíl Hitlerovy mládeže. Kluci, dobře krmení, pochodovali často okázale městečkem za řevu nacistických písní.

15. prosince partyzáni  zastřelili v síni hostince Koruna jeho majitele Jaroslava Marka pro spolupráci s Němci. Zároveň s ním byli poraněni jeho žena a  číšník a zbloudilou střelou jeden soused.

 V boji s partyzány Němci využívali i jimramovské občany. Každou noc museli,  neozbrojeni, konat hlídky (až 76 lidí) a zajišťovat bezpečnost německých četníků na zámku.

V továrně na Benátkách začala koncem roku částečně pracovat přádelna.

ZPĚT NA VÝBĚR ROKU