hlava1

Stalo se v roce 1889

 

fot_113

 

 

V roce 1883  koupili majitelé jimramovského zámku Belcrediové jeden z nejstarších domů v Jimramově (č. p. 29), jehož  prvním známým majitelem byl v roce 1575 Martin Škorpík. Grunt byl nazýván grunt Tománků podle rodu, kteří jej vlastnili mezi lety 1675 až 1822. Byla  zde nejprve lékárna, ale v roce 1885 se rozhodl Egbert Belcredi místo něj postavit dům nový a zřídit v něm na paměť manželky Kristýny hr. Nosticové – Rhinekové ústav pro výchovu a vzdělávání dívek - Christianeum. 

 

 

Stavbu řídil stavitel Schiler z N. Města. Po dokončení v roce 1888 měl už dům nynější podobu. Jde o jednopatrovou budovu s bohatě členěnou fasádou. Ve výklenku mansardové střechy nad průčelím směrem do náměstí je umístěna soška Panny Marie. V úrovni 1. patra býval nápis "Christianeum". Budova, v níž byla také kaple, byla po vysvěcení 31. 7. 1889 předána k používání.

K výchově dívek byly povolány řádové Školské sestry z Horažďovic, ústav řídila převorka, proto se domu také říkalo klášter. Sestry vedly  dětskou opatrovnu (mateřskou školku). Spolu s ní zde byla škola ženských ručních prací pro místní dívky. Vyučovalo se také cizím jazykům a hudbě. Belcrediové na provoz ústavu přispívali.

 

 

mateřská škola 1989

 

 

 

Po roce 1948 musely školské sestry odejít a dům převzal stát. Byla zde zřízena mateřská škola státní. V době restitucí byla budova vrácena Belcrediům. Provoz školky zde probíhal až do roku 1996, kdy byla mateřská škola přemístěna do objektu základní školy. Majitelé budovy ji po opravách dali k dispozici Školicímu a fyzioterapeutickému centru Jarmily Čápové (rehabilitační zařízení).

 

 

 

 

Foto z doby, kdy zde byla státní mateřská škola

DSCN0365

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dům leží v památkové zóně na Náměstí J. Karafiáta. Patří mezi chráněné objekty.

 

ZPĚT NA STALO SE